Vývoj integračných procesov v Latinskej Amerike - Šabo, Marián
Integrácia v histórii Latinskej Ameriky. Procesy s ňou spojené sa zintenzívnili v druhej polovici 20. storočia a vyústili do troch vĺn regionalizmu. Starý regionalizmus bol postupne nahradený novým regionalizmom, v rámci ktorého došlo k rozšíreniu spolupráce aj do iných ako ekonomických oblastí. V deväťdesiatych rokoch 20. storočia sa rozvíjal formou otvoreného regionalizmu, ktorý vychádzal zo zásad Washingtonského konsenzu. Na začiatku 21. storočia však bol pre mnohé nedostatky nahradený postliberálnym regionalizmom, ktorý posúva latinskoamerickú integráciu kvalitatívne dopredu.