Turecko-arménske zbližovanie - šanca alebo riziko - Juhászová, Anna
Bilaterálne pokusy o normalizáciu turecko-arménskych vzťahov od roku 1991 zlyhali predovšetkým kvôli odlišnému pohľadu oboch národov na udalosti z roku 1915 a z tureckej strany aj z dôvodu podmieneniu zbližovania vyriešením konfliktu o Náhorný Karabach. Rusko-gruzínska vojna však zmenila rovnováhu moci na južnom Kaukaze a slúžila ako nový impulz pre turecko-arménske zbližovanie podporené aj externými aktérmi. V roku 2009 sa podpísanie turecko-arménskych protokolov javilo ako historický moment, ktorý však bol následne suspendovaný práve kvôli neschopnosti urovnať konflikt o Náhorný Karabach. Príspevok skúma, či tvorí normalizácia turecko-arménskych vzťahov v skutočnosti príležitosť alebo riziko pre spomenuté dva štáty a pre širší región.