[Základy spoločenského správania] - Olexová, Cecília, 1976-
Recenzia na učebný text Základy spoločenského správania manažéra. Reaguje na potrebu oboznámiť čitateľov s rôznymi formami spoločenského styku, s odporúčaniami na riešenie rozmanitých spoločenských situácií vrátane komunikácie v práci, na pracovných stretnutiach a obchodných rokovaniach.