Nový regionalizmus a zmena integračnej paradigmy v Latinskej Amerike po rozpade bipolárneho usporiadania sveta - Šabo, Marián
Integrácia mala v histórii Latinskej Ameriky vždy veľký význam. Procesy s ňou spojené sa zintenzívnili v druhej polovici 20. storočia a vyústili do troch vĺn regionalizmu. Nový regionalizmus ako integračná stratégia zameraná na podporovanie rozvoja a zlepšenie medzinárodného postavenia Latinskej Ameriky. Vyznačuje sa multidimenzionálnym aspektom, v rámci ktorého došlo k rozšíreniu spolupráce aj do iných ako ekonomických oblastí. V deväťdesiatych rokoch 20. storočia sa rozvíjal formou otvoreného regionalizmu, ktorý vychádzal zo zásad Washingtonského konsenzu. Na začiatku 21. storočia však bol pre mnohé nedostatky odmietnutý a nahradený postliberálnym regionalizmom, ktorý posúva latinskoamerickú integráciu kvalitatívne dopredu, no musí sa vysporiadať s mnohými komplikáciami globalizovaného sveta.