Sloboda a nová sloboda vo svetovom hospodárstve - Svitačová, Eva
V období globalizácie svetového hospodárstva dochádza k redefinovaniu slobody, uvažuje sa o takzvanej novej slobode, ktorú v globalizovanom svetovom hospodárstve obhajujú najmä súčasní neoliberáli. Objavujú sa pochybnosti o tom, ako chápať „novú slobodu“ vo svetovom hospodárstve a v tejto súvislosti aj do akej miery je slobodný súčasný kapitalistický spoločenský systém. Vzhľadom na to, že nová sloboda je nielen spoločným menovateľom mnohých pozitívnych premien na trhu, ale i vzniku mnohých rizík, ktoré ohrozujú štáty, indivíduá či prírodu, možno ju pokladať za jednu z príčin vzniku globálnej krízy kapitalizmu. V snahe nájsť z nej východisko je vhodné uvažovať o niektorých limitoch, ktoré by novú slobodu obmedzovali.