Teórie Európskej integrácie a postavenie jednotnej meny - Držka, Michal, 1989-
Európska únia má svoj vedecko-teoretický základ v koncepciách európskej integrácie, ktoré skúmajú EÚ ako celok, analyzujú, definujú a vysvetľujú prebiehajúce procesy, ktoré formujú zjednocujúcu sa Európu. V súčasnom období dlhovej krízy sa otvára otázka funkčnosti Európskej menovej únie. Klasifikácia jednotlivých integračných teórií. Úvahy o používaní spoločného platidla v Európe. Spektrum teórií inšpirujúcich vznik menovej únie .