Hodnotenie dlhodobých záruk v poistnom sektore SR - Gondová, Andrea
Na základe požiadavky Európskej komisie prebiehalo v prvej polovici roka 2013 v členských štátoch Európskej únie testovanie vplyvu navrhovaných zmien v regulácii poistného sektora najmä na produkty s dlhodobou zárukou a tiež na anuitné produkty neživotného poistenia. Dopadová štúdia pozostávala z dvoch častí, z kvantitatívneho výpočtu kapitálovej požiadavky na solventnosť poisťovní a kvalitatívneho dotazníka týkajúceho sa navrhovaných zmien v regulácii. V rámci výpočtu bolo potrebné vypočítať technické rezervy s použitím 13 rôznych scenárov. Výsledky jednotlivých zúčastených poisťovní boli zaslané národným dohliadacim inštitúciám a po kontrole údajov na národnej úrovni boli spracované závery za celú Európsku úniu v EIOPA.