Německo-ruské energetické vztahy - Ehler, Tomáš
Exkluzívne vzťahy v oblasti energetiky založené na princípe "vzájomnej závislosti" boli symbolom strategického partnerstva medzi Nemeckom a Ruskou federáciou. V posledných rokoch sa nemecká závislosť na dovoze ruskej ropy a zemného plynu mierne prehlbuje a pokračuje vzájomná integrácia energetických sektorov. Zdá se, že do istej miery aj stráca strategický charakter.