Rusko a Východní partnerství: geopolitické soupeření prozatím nehrozí - Kulhánek, Jakub
Projekt Európskej únie - Východné partnerstvo. Obavy Ruska z možnej straty svojho plyvu v bývalých postsovietskych republikách. Negatívny postoj Moskvy voči posilňovaniu prítomnosti vonkajších aktérov v regióne. Revolúcia ruží v Gruzínsku a Oranžová revolúcia na Ukrajine. Východné partnerstvo v súčasnosti pre Rusko iba okrajová záležitosť.