Problémy a rozvoj vzdělávání v Evropě z historicko- srovnávacího pohledu - Blaha, Jaroslav
Dejiny vzdelávania v Európe a základné analýzy sociálno-politického a sociálno-ekonomického rozvoja. Podstata úsilia EÚ vo vzdelávaní spočíva v systematickej finančnej podpore jednotlivých krajín. Na rozdiel od spoločnej menovej a colnej politiky, má štatút doplňujúcej politiky. To znamená, že aktivita Únie v oblasti vzdelávania nezasahuje priamo do národných vzdelávacích politík.