Zásoby v podvojnom účtovníctve – záručné opravy, rezervy na záručné opravy a záručný paušál - Gášpárová, Eva
Základné právne normy, ktoré upravujú zodpovednosť za vady, záruky a záručné doby sú Občiansky a Obchodný zákonník. Občiansky zákonník v § 619 až § 627 upravuje zodpovednosť za vady predávanej veci v maloobchode fyzickou alebo právnickou osobou ako podnikateľom v rámci svojej podnikateľskej činnosti. Predávajúci zodpovedá za vady, ktoré má predávaná vec pri prevzatí kupujúcim a ktoré sa vyskytnú po prevzatí veci v záručnej dobe. Záručná doba je 24 mesiacov. Na žiadosť kupujúceho je predávajúci povinný poskytnúť záruku písomnou formou prostredníctvom záručného listu. V záručnom liste môže určiť dlhšiu dobu záruky ako ustanovuje Občiansky zákonník a tiež podmienky a rozsah tejto záruky. Ak na predanej veci vznikne vada, ktorú možno odstrániť, kupujúci má právo, aby bola bezodplatne, včas a riadne odstránená. Ak ide o vadu, ktorú nemožno odstrániť, kupujúci má právo na výmenu veci alebo odstúpenie od zmluvy. Právo zo zodpovednosti za vady sa uplatňuje u predávajúceho, u ktorého bola vec kúpená. Ak je v záručnom liste uvedený subjekt určený na opravu, kupujúci môže právo na opravu uplatniť u tohto subjektu. Právo zo zodpovednosti za vady zanikne, ak sa neuplatní v záručnej dobe.