Sémantická motivácia v nemeckej odbornej lexike - Popelková, Ingrid, 1970-
Autorka sa v príspevku venuje prameňom tvorby nových termínov, ku ktorým patrí aj sémantická motivácia - metafora, metonymia. Pri pomenovaní nových denotátov sú zdôrazňované javy a znaky, ktoré sú spoločné s pôvodnou lexémou. Takéto termíny sú dekódovateľné len vrámci určitého konkrétneho kontextu, čo vyžaduje aj odbornú kompetenciu prekladateľa.