Finančné pomerové ukazovatele - Škriniar, Pavel, 1979-
Z výkazov účtovnej závierky sa dajú získať informácie o veľkosti podniku alebo o výške zisku, no pre zhodnotenie efektívnosti vynaložených zdrojov tieto čísla veľa nenapovedia. O to menej vypovedaciu hodnotu majú pri porovnávaní podniku s konkurenciou. Preto je dobré dávať jednotlivé položky výkazov do vzájomného vzťahu. Ukazovatele finančnej analýzy sa zameriavajú na likviditu, aktivitu, zadlženosť, rentabilitu a trhovú hodnotu podniku.