Predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom na Slovensku a v krajinách EÚ - Buday, Štefan
V žiadnej krajine EÚ-15 sa neuplatňuje diskriminácia pri kúpe poľnohospodárskej pôdy voči zahraničným záujemcom (cudzincom). Podmienky predaja pôdy cudzincom sú však medzi štátmi EÚ-15 značne rozdielne. V zásade ale spĺňajú požiadavky na voľný pohyb kapitálu, ale napriek zásadným ustanoveniam legislatívy ES niektoré štáty EÚ si stanovili rôzne opatrenia vo vzťahu k voľnému pohybu kapitálu. Je potrebné využiť skúsenosti z niektorých vyspelých štátov EÚ, ktoré aj keď povoľujú kúpu pôdy cudzincom, stanovujú tvrdšie podmienky, ktoré nie každý cudzinec môže splniť. Taktiež zmeniť národnú legislatívu tak, aby mal štát prednostné právo pri nákupe pôdy.