Efektívne využitie nového programového obdobia 2014 – 2020 pre samosprávy - Neupauerová, Zuzana
Oživenie ekonomiky v jednotlivých členských štátoch, realizácia opatrení na podporu inovácií a prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo vyžadujú rýchle opatrenia najmä v oblasti hospodárskeho rozvoja, inovácií a zamestnanosti. Predchodkyňou novej stratégie Európa 2020 bola Lisabonská stratégia, ktorá sa začala realizovať v roku 1992. Mala prispieť k tomu, aby sa Európa stala vedúcou ekonomickou a inovačnou mocnosťou sveta. Tento cieľ sa však nepodarilo dosiahnuť. Preto EK navrhla vymedziť novú stratégiu pre desaťročie do roku 2020. „Stratégia Európa 2020“ má umožniť, aby EÚ vyšla z krízy silnejšia a aby nasmerovala svoje hospodárstvo k inteligentnému, udržateľnému a inkluzívnemu rastu.