Dominancia nominálnej konvergencie pokračuje, reálna konvergencia v EÚ stagnuje - Lalinský, Tibor
Rozdiely v dynamike krajín Európskej únie sú napriek medziročnému zmierneniu naďalej vysoké. V prostredí záporného rastu EÚ sa aj nízke tempo rastu slovenskej ekonomiky premietlo do priblíženia sa ukazovateľov domácej reálnej ekonomiky k priemeru EÚ. Odhady vývoja naznačujú, že reálna konvergencia sa dočasne zastaví. Zlepšenie situácie na trhu práce a pokrok v reálnej konvergencii Slovenska a niektorých ďalších krajín EÚ môžeme očakávať najskôr v roku 2014. Európska recesia a potreba konsolidácie verejných financií sa prejavili v medziročnom zlepšení ukazovateľov nominálnej konvergencie. V roku 2014 by mohla väčšina sledovaných krajín hospodáriť s deficitom nižším ako 3 % HDP. Inflácia by mala tiež zotrvať na relatívne nízkych úrovniach. Dánsko, ktoré má výnimku z povinnosti zaviesť euro, však bude v roku 2014 jedinou krajinou EÚ nepatriacou do eurozóny, ktorá bude plniť všetky maastrichtské kritériá.