Využitie štrukturálnych fondov v regiónoch - Turisová, Renáta
Spôsoby využívania štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu. Ide o verejné prostriedky, ktoré sú získané z daní občanov EÚ, a o ktorých rozhodujú verejné inštitúcie. Štrukturálne fondy a Kohézny fond sú tvorené až tretinou celého rozpočtu EÚ, ktorá je po poľnohospodárstve druhou najväčšou položkou v rozpočte únie. Na súčasné rozpočtové obdobie, t.j. roky 2007 – 2013, je na tento účel vyčlenených 13,342 mld. Eur. Základným poslaním fondov je podporovať ekonomický rozvoj a sociálnu súdržnosť v zaostávajúcich regiónoch a ochranu životného prostredia, ktoré sú teda príležitosťou aj rizikom. Pri vhodnom využití sa môžu stať kľúčovým impulzom vyrovnávania regionálnych rozdielov, zmysluplného rozvíjania spoločenského aj prírodného potenciálu jednotlivých území a ich efektívneho využívania, ale aj zvyšovania kvality života spoločnosti ako celku. Pri ich nevhodnom použití sa však môžu dnešné problémy ešte väčšmi prehĺbiť.