Klastre, výhody členstva v klastri - Ferencz, Vojtech
Klastre sú dnes už dôležitým nástrojom na podporu rozvoja priemyslu, inovácií, konkurencieschopnosti a hospodárskeho rastu. Hoci ide hlavne o riadenie úsilia súkromných organizácií, sú klastre ovplyvňované mnohými ďalšími aktérmi vrátane vlády a ostatných verejných inštitúcií na národnej a regionálnej úrovni. Podniky sa stali jadrom záujmu Lisabonskej stratégie, ktorej zámerom je, aby sa Európska únia stala najkonkurencieschopnejšou a najdynamickejšie sa vyvíjajúcou ekonomikou na svete, ktorá je schopná si udržať dlhodobý rast. Za jeden z významných nástrojov, ako naplniť tento cieľ, sú práve klastre. Tento koncept je založený na spolupráci firiem, výskumných inštitúcií a inštitúcií terciárneho vzdelávania a jeho rozvoj by mal mať priaznivý vplyv tak na regionálne, ako aj celonárodné ekonomiky.