Neokolonializmus anglického jazyka v 21. storočí - Javorčíková, Jana
Odporúčania Rady Európskej únie pre podporu viacjazyčnosti v oblasti jazykového vzdelávania na roky 2007 až 2013. Základné princípy, ku ktorým patrí najmä rešpektovanie kultúrnej rozmanitosti jednotlivých národov a národností, rešpektovanie jazykovej rozmanitosti a rozvoj európskeho občianstva a rešpektovanie univerzálnosti základných hodnôt a kultúrnych prejavov. Cieľom jazykového vzdelávania musí ostať jeho praktické využitie, no nemožno ani eliminovať jeho kulturologický a jazykový potenciál.