Sociálny aspekt globalizácie trhov - Potisková, Ingrid
Dominantné postavenie vyspelých štátov v medzinárodných vzťahoch je založené na ich mocenskej a technologickej prevahe. Takéto konanie vedie k stavu, ktorý vytvára celosvetovo nestabilné prostredie. V medzinárodných vzťahoch dochádza k presadzovaniu krátkodobých národných záujmov s nízkou mierou solidarity so záujmami ekonomicky slabších štátov.