Dopad kvantitatívneho uvoľňovania na akciové trhy a reálnu ekonomiku - Chovancová, Božena
Súčasná situácia na kapitálových trhoch dokazuje, že pôvodné teoretické názory o prepojenosti akciových trhov a reálnej ekonomiky majú vážne nedostatky. Stimulačné účinky nástrojov menovej politiky vyjadrenej agregátom M2 v prípade akciového trhu USA úplne zlyhávajú. V prípade Európy výrazné komplikácie v hľadaní väzby medzi uvedenými parametrami spôsobuje aj súčasná dlhová kríza. Paradoxne vplyvom rastu ponuky peňazí a následne poklesom úrokových sadzieb vôbec nedochádza ani v USA, ale ani v Európe k podpore rastu reálnej ekonomiky. V konečnom dôsledku ani regulovaná, nízka inflácia neprispieva k podpore názorov, že nízka inflácia podporuje ekonomický rast a akciový trh.