Nerovnováhy platobnej bilancie v kontexte intertemporálnych modelov - Kotlebová, Jana, 1969-
Aplikácia jednej z modifikácii intertemporálnych modelov (upravený model od Blanchard a Giavazzi) pre vyšetrovanie príčin vzniku externých nerovnováh v rámci členských krajín eurozóny v období 2001 až 2011. Opis modelu, popis dát a kalibrácia modelu. Tento model (bez vplyvu fiškálnej a menovej politiky a iných faktorov) dokázal správne predikovať smer vývoja čistého exportu a salda bežného účtu predovšetkým v období rokov 2008 až 2011. Naopak, model neposkytuje dostatočne presvedčivé výsledky práve pre obdobie rokov 2003 až 2007, teda pre obdobie zvyšovania externých nerovnováh v rámci ekonomiky eurozóny.