Jonasov imperatív v kontexte Rímskeho klubu - Vongrej, Marián
Zhoršujúci stav životného prostredia a kvality života človeka v globalizovanom svete. Na základe uvedomovania si tohto problému vznikla medzinárodná organizácia s názvom Rímsky klub. V roku 1968 zverejnil Rímsky klub model globálnej krízy sveta, no zároveň navrhol i scenáre zlepšenia dosiaľ negatívneho stavu.