Problematika dlhovej krízy v eurozóne - príčiny, problémy a riziká - Veselková, Alexandra
Rastúci súkromný dlh, t.j. dlh podnikov a bánk, podnietil tempo dlhovej deflácie. Odkúpenie súkromných dlhov (najmä bankových) národnými vládami a zníženie vládnych príjmov z dôvodu recesie sa prejavilo v rastúcom zadlžení vlád. Veľký vplyv na dlh v súčasnosti majú aj dôchodkový systém a zdravotníctvo, ktoré súčasne so starnúcim obyvateľstvom musia krajiny prioritne riešiť. Významnú rolu zohrala aj príjmová nerovnosť a zmena úrovne a štruktúry globálneho agregátneho dopytu.