Nová geopolitická ekonomická pluralita globálneho sveta 21. storočia - Balhar, Vítězslav
Základnou kvalitatívnou geopolitickou zmenou 21. storočia je ukončenie globálnej dominancie USA a Západného sveta v prospech plurality globálnej nadvlády sveta rozvojových krajín skupiny BRICS – najmä Číny, Indie, Brazílie, Južnej Afriky a určite aj veľmi ambicióznej Ruskej federácie. Konkrétne Čína sa v roku 2009 stala – po USA – druhou najsilnejšou ekonomikou sveta a v nasledujúcom roku aj prvou exportnou krajinou globálneho sveta. Doterajšie prvoradé politické, ekonomické aj vedecké postavenie USA a Západného sveta svojim obrovským zadlžením aj hlbokým krízovým stavom postupne stále viac ustupujú novej dominancii rozvojového sveta. Hodnotenie uvedenej postupnej dominancie globálneho sveta v prospech plurality vedúcich krajín BRICS v projekcii rokov 2020 a 2050.