Demografický vývoj si vynutí změny v personálním řízení - Kazdová, Alena
Pokles počtu osôb vo veku vrcholnej ekonomickej aktivity (20-49 rokov) bude musieť nahradiť generácia starších pracovníkov (50+). Age management je vec celospoločenská. Profesne-sociálne výhody staršej generácie. Podpora zdravia zamestnancov. Generácie sa môžu doplňovať.