Cenové limity pri obchodovaní na burze - Badura, Peter, 1978-
Cenové limity sú nástrojom ochrany trhov a obchodníkov, ktorí sa ocitli na nesprávnej strane obchodu. Ich využívanie má svoje dôvody najmä na trhoch, kde sa obchoduje cez margin (zálohu, kolaterál), t.j. tam, kde sa využíva pákové obchodovanie. Pákové obchodovanie umožňuje obchodovať s podstatne väčšími množstvami aktív, ako by si investor mohol dovoliť len s vlastnými finančnými zdrojmi. Všetky následné pohyby cien jedným či druhým smerom však na svojom obchodnom účte znáša v plnej miere. Jeho zisky a straty sú tak násobené a podstatne vyššie, ako keby obchodoval len s vlastnými prostriedkami.