Determinanty miery úspor na Slovensku (so zameraním na krízový rok 2009) - Pécsyová, Monika
V roku 2009 došlo v krajinách EÚ aj na Slovensku k nárastu miery úspor domácností aj napriek poklesu ich reálnej mzdovej bázy. Naznačuje to teda, že domácnosti znížili svoju spotrebu pod vplyvom neistoty a negatívnych očakávaní o ich budúcom príjme. Analýza vývoja miery úspor na Slovensku pomocou rozličných fundamentov na základe ekonomickej teórie a empirickej literatúry. Miera úspor je odhadovaná na makroekonomickej úrovni prostredníctvom modelov s členom korigujúcim chybu (tzv. error correction modely – ECM), kde je porovnávaná úroveň skutočnej a rovnovážnej miery úspor v roku 2009. Špecifiká miery úspor slovenských domácností je odhadovaná aj na mikroekonomickej úrovni pomocou rodinných účtov z roku 2008 na základe lineárnej regresie.