Vertikálne dohody a ich vplyv na podmienky súťaže na trhu - Hlaváčiková, Jana
V príspevku sú charakterizované vertikálne dohody medzi podnikmi, sú identifikované rôzne formy cenových a necenových vertikálnych dohôd. Vo všeobecnosti sa pri posudzovaní vertikálnych dohôd predpokladá, že nenarúšajú podmienky hospodárskej súťaže na trhu, pokiaľ niektorá zo strán dohody nedisponuje výraznou trhovou silou a dohoda neobsahuje tzv. tvrdé vertikálne obmedzenia. V príspevku sú bližšie definované pozitívne a negatívne účinky dohôd na súťažné podmienky na trhu.