Uplatňovanie beyond budgetingu v riadení výkonnosti podnikov - Šagátová, Slavka, 1975-
Tradičné rozpočtovanie je považované za strnulý systém, ktorý nedokáže pružne reagovať na zmeny v ekonomickom prostredí. Zároveň je vnímaný ako prekážka inovatívnych prístupov k riadeniu výkonnosti podniku. Systém beyond budgeting prináša do riadenia podnikových činností novú víziu. Za hlavnú výhodu celého systému možno považovať pružnosť reakcií na novovznikajúce situácie v rámci jasných strategických hraníc. Prenesenie zodpovednosti za rozhodnutia na výkonné tímy zase prispieva k zlepšeniam v oblasti nákladov a kvality požadovanej zákazníkom. Napriek pozitívnym prínosom však nemožno beyond budgeting považovať za univerzálny návod, ako sa zbaviť nedostatkov techník tradičného rozpočtovania a stať sa úspešným podnikom. Pre implementáciu celého systému do podnikovej praxe je dôležitá najmä schopnosť a ochota zamestnancov pracovať iniciatívne a kreatívne, v snahe dosiahnutia čo najlepšieho podnikového výsledku