Klasifikácia nákladov podľa zmeny objemu výkonov - Tóthová, Alena, 1968-
Klasifikácia nákladov podľa zmeny objemu výkonov vychádza z počiatkov manažérskeho účtovníctva. Používa sa hlavne v spojení s plánovaním nákladov a s kalkuláciami. S pojmom kalkulácia variabilných nákladov sa stretávame v súvislosti s reakciou nákladov na zmenu objemu výkonov podniku. Za výkony podniku považujeme výrobky a služby vytvorené podnikom v určitom časovom úseku. Variabilné a fixné náklady.