Internetový marketing a digitálny zákazník - Dzurová, Mária
Kríza ako príležitosť pre marketing a marketingových manažérov v hľadaní konkurenčnej výhody. Vývoj marketingu pod tlakom informačných a komunikačných technológií. Zmena spotrebiteľského správania. Identifikácia "digitálneho zákazníka". Sociálne siete (Facebook, Twitter, LinkedIn) ako súčasť online marketingových aktivít a online komunikácie so zákazníkom. Marketingové nástroje na sociálnych sieťach. Nízkonákladový marketing.