Poistenie škôd opciami na katastrofický index spôsobených povodňami na Slovensku - Pinda, Ľudovít, 1958-
Prírodné katastrofy - povodne, víchrice, prípadne požiare - a ich zvýšený výskyt na Slovensku v poslednom období. Pre potreby poistenia sa proti mimoriadnym prírodným udalostiam zaviedla CBOT katastrofický index. Charakteristika nákladov kontraktu na transfer katastrofického rizika a optimálny počet opčných kontraktov pre poistenie strát z povodní na Slovensku.