Seignorage wealth a efekt z prechodu z národnej meny na Euro - Ivaničová, Zlatica
Seignorage wealth a jeho význam pri emintácii peňazí z ECB pri transformácii národnej meny za spoločnú menu Euro. Na základe výpočtu podľa kľúča pre upisovanie základného imania a podielov seignorage wealth jednotlivých ekonomík oproti Eurozóne sa vo väčšine krajín vytvoril príjem, avšak krajiny, označujúce svoju menu ako referenčnú, zaznamenali stratu. Článok analyzuje príčiny efektu.