Analýza vplyvu determinujúcich činiteľov - Zalai, Karol
Častá úloha analýzy - vysvetliť prečo došlo k zmene analyzovaného ukazovateľa, vysvetliť jeho odchýlku. Analytik využíva analytický model a uplatní metódu, ktorá vplyv činiteľov zahrnutých do modelu umožní kvantifikovať. Napr. metóda reťazového dosadzovania. metóda logaritmická.