Ekonomické dôsledky straty biodiverzity - Černota, Mikuláš, 1979-
Príspevok poskytuje parciálny obraz o najnovších vedeckých iniciatívach pre zachovanie biodiverzity pomocou ekonomických mechanizmov. Koncept služieb a tovarov zabezpečovaných ekosystémami Zeme a ich inklúzia do trhového mechanizmu, resp. do mechanizmov fiškálneho plánovania je jednou z alternatív pre zabezpečenie finančných prostriedkov pre ich udržateľné obhospodarovanie. Základným postulátom ostáva minimalizácia ekonomických a spoločenských strát v dlhodobom hľadisku, keďže predikcie hovoria o strate niekoľkých percent svetového HDP do roku 2050 v dôsledku straty ekosystémových tovarov a služieb. Oceňovanie úžitkov vyplývajúcich z prítomnosti biodiverzity je inovatívny prístup umožňujúci prepojenie národných a nadnárodných systémov manažmentu zdrojov.