Súčasné možnosti implementácie teórie Gate-Keeper v sektore obchodu - Folvarčíková, Lucia, 1982-
Spojitosť teórie gate - keeper a nákupnej sily obchodných reťazcov. Etapa vývoja obchodu v spojitosti s teóriou gate - keeper prináša nasledovné závery - nadnárodné obchodné reťazce sú výsledkom koncentrácie, internacionalizácie a globalizácie v obchode.