Strategické aliancie s účasťou čínskych firiem - Hlušková, Tatiana, 1987-
Dôležitosť strategických aliancií ako spôsobu zvyšovania konkurencieschopnosti čínskych firiem i čínskej ekonomiky ako celku. Prostredníctvom zmluvných a majetkových aliancií so zahraničnými firmami si čínske spoločnosti vytvárajú možnosť transferu know-how. Najdôležejšími motívmi pre vznik aliancie sú pre čínske firmy učenie sa – v zmysle technológií a riadenia – a získanie prístupu na medzinárodné trhy. Častým motívom zahraničných partnerov býva získanie prístupu na čínsky trh. Samotné vytvorenie aliancie však nie je zárukou úspešného transferu znalostí, ako ukazuje príklad čínskeho automobilového priemyslu.