Špecifiká interkultúrnosti v personálnom audite - Václav, Igor, 1965-
Činnosti personálneho audit a vplyv interkultúrnosti na jeho správny výkon a efektivitu. V súčasnej dobe nadnárodných spoločností a rozšírenej globalizácie sa čoraz viac stretávajú jednotlivci pochádzajúci z rôznych kultúr. Tieto strety sú často zdrojom konfliktov, ktoré majú negatívny vplyv na pracovný proces. Úlohou personálneho auditu v tomto prípade je odhaliť možné nezrovnalosti v kultúrnom základe pracovníkov a snažiť sa tieto rozdiely akceptovať.