EVA Momentum - Sovíková, Daniela, 1983-
Zmena cieľovej orientácie podnikov z účtovného zisku na zisk ekonomický rozšírila dovtedy používané hodnotiace kritériá tzv. tradičné ukazovatele výkonnosti o ukazovateľ EVA. Nazeranie na výkonnosť ako na schopnosť tvorby ekonomického zisku je príznačné prioritne pre vlastníka, čo radí ukazovateľ EVA ku kritériám aplikovaným predovšetkým pri hodnotení podnikovej výkonnosti vlastníkom. EVA ako absolútny ukazovateľ (rozdiel výnosov kapitálu a ekonomických nákladov) narážal na nedostatok – nevhodnosť použitia pre medzipodnikové porovnanie. Tento bol odstránený transformáciou absolútneho ukazovateľa na ukazovateľ relatívny, čo prispelo k rozšíreniu jeho využiteľnosti. Položky pomerujúce ukazovateľ EVA majú často podobu vybraných zložiek majetku, nákladov alebo tržieb.