Afrika opäť v zornom poli veľmocí - súčasné geopolitické delenie kontinentu - Máriássyová, Anna
Otázky súčasného delenia Afriky. Jazykové delenie Afriky - dedičstvo kolonializmu. Vojenská angažovanosť veľmocí v Afrike. Zahraničný obchod afrických krajín. Rozvojová pomoc. Súčasné rozdelenie Afriky na záujmové sféry veľmocí.