Pragmatické aspekty prekladu vo výučbe cudzieho jazyka - Seresová, Katarína, 1967-
Problematika pragmatických aspektov hrá pri preklade mimoriadne dôležitú úlohu. Túto skutočnosť treba vziať do úvahy aj pri výučbe prekladu. Prekladateľskú kompetenciu možno dosiahnuť najúčinnejšie prostredníctvom cvičení (dialógov), v ktorých sú zobrazené situácie z bežného života. Pri analýze takýchto dialógov treba vychádzať predovšetkým z perspektívy diskurzu, teda musíme vziať do úvahy skutočnosť, že jazyková jednotka, ktorú analyzujeme a následne prekladáme je produktom dvoch alebo viacerých účastníkov.