Nemecké toponymá na Slovensku, v Čechách a na Morave a ich historické súvislosti - Maier, Tomas, 1965-
Príspevok sa zaoberá nemeckými miestopisnými názvami v krajinách bývalého Československa. Stručne zhŕňa historickú kauzalitu tohto javu, pripomína prvú vlnu nemeckej kolonizácie v dobe vrcholného stredoveku a ďalší vývoj oblastí s nemecky hovoriacim obyvateľstvom Slovenska a českých krajín v habsburskej monarchii až po riešenie nemeckej otázky po II. svetovej vojne. Druhá časť príspevku je venovaná konkrétnym komentovaným príkladom nemeckých toponým, ich vysvetleniu so zasadením do širšieho historického rámca stredoeurópskych dejín, pričom v závere sa uvádzajú ich slovenské, české, príp. maďarské ekvivalenty.