Trh so zlatom - Zeman, Juraj
Zlato je špecifická komodita. Nemá významné použitie vo výrobnej sfére. V priemysle či zdravotníctve, kde sa používa, existujú jeho plnohodnotné náhrady. Určitú hodnotu má ako spotrebný tovar vo forme šperkov, keďže mnohí oceňujú jeho stálosť, trblietavý lesk, vysokú hmotnosť a ďalšie vlastnosti. Z historických dôvodov však má medzi ostatnými alternatívami výsostné postavenie uchovávateľa hodnoty. Vo väčšine významných civilizácií v minulosti používali zlato ako prostriedok výmeny tovarov a služieb a tiež ako bezpečnú investíciu. Tento štatút získalo zlato jednak pre svoje fyzikálne vlastnosti – stálosť, nezničiteľnosť, deliteľnosť, ako aj pre jeho obmedzenú ponuku, vyplývajúcu zo skutočnosti, že jeho ťažba, následné spracovanie a uskladnenie sú veľmi nákladné.