Projekcie počtu ekonomicky aktívneho obyvateľstva v závislosti od zvyšovania veku odchodu do dôchodku s využitím logit modelu - Bujňáková, Tatiana
Prezentácia výsledkov projekcií počtu ekonomicky aktívneho obyvateľstva Slovenska do roku 2025 v troch scenároch v závislosti od očakávaného veku odchodu do dôchodku (62, 65, 70). Pravdepodobnosť ekonomickej aktivity pre jednotlivé podskupiny populácie bola odhadovaná pomocou logit modelu s využitím dostupnej demografickej prognózy v krajoch a individuálnych dát z Výberového zisťovania pracovných síl. Pri odchode do dôchodku vo veku 62 rokov bude počet ekonomicky aktívneho obyvateľstva na Slovensku kulminovať už v roku 2013, s relatívne razantným poklesom v nasledujúcom období. Posun veku odchodu do dôchodku na 65 rokov tento pokles po roku 2013 iba zmierni. Absolútne vyšší počet ekonomicky aktívnych obyvateľov by pri odchode do dôchodku vo veku 70 rokov kulminoval až okolo roku 2020. Podiel starších a jednotlivcov s vysokoškolským vzdelaním by mal, v súlade s očakávaniami, vzrásť.