Koncentrácia klastrov na Slovensku a v Európskej únii - Spišáková, Emília, 1983-
Z výsledkov komparácie bolo zistené, že najviac klastrov sa v súčasnosti nachádza v Nemecku a najmenej v Litve, Lotyšsku, na Cypre a Malte. Tak na Slovensku, ako aj v EÚ dominuje koncentrácia klastrov v štandardných odvetviach, najmä v odvetví Cestovný ruch a IT.