Analýza rizika v podniku s využitím analýzy typu motýlik (Bow tie analysis - BTA) - Buganová, Katarína
Súčasné svetové podnikateľské prostredie je stále pod vplyvom pretrvávajúcej hospodárskej krízy. Vlastníci a manažéri podnikov si uvedomujú potrebu analyzovať a riadiť riziká, ktoré majú vplyv na kontinuitu ich podnikateľských aktivít. Riziká, ktoré ovplyvňujú podnikanie na domácich, ale aj svetových trhoch sú vo veľkej miere totožné, čo súvisí s globalizáciou trhov. Špecifický rozmer každému manažmentu rizika však dodávajú najmä možné straty, ktoré vznikajú prerušením prevádzky v dôsledku prírodných katastrof a priemyselných havárií. Preto je pri analýze rizík dôležité brať do úvahy nielen zisťovanie pravdepodobnosti vzniku a veľkosti negatívnych následkov takýchto udalostí, ale najmä hľadanie príčin ich vzniku a návrh možných preventívnych opatrení, ktoré môžu podniky realizovať.