K riadeniu úverového rizika - Poláková, Petra
Hodnotenie bonity klienta. Účelom hodnotenia bonity klienta je analýza všetkých rizík, ktoré vznikajú banke so vznikom a trvaním úverového vzťahu zo strany úverového žiadateľa a zabezpečiť sa proti riziku, že klient nebude schopný splácať svoje záväzky voči banke. Banka musí reálne zhodnotiť, či klient splatí úver v dohodnutom termíne. Cieľom je odhadnúť rozsah rizika a následne zredukovať mieru neistoty pri splácaní úveru. Na základe zistených výsledkov banka rozhodne či a za akých podmienok úver poskytne.