Uplatnenie zhlukovej analýzy v procese trhovej segmentácie - Kráľ, Pavol
Zhluková analýza je považovaná za nástroj umožňujúci identifikovať kategórie (zhluky) na základe stanovenej premennej veličiny alebo viacerých premenných veličín. Primárnym cieľom zhlukovej analýzy je zaradiť objekty (štatistické jednotky) do zhlukov, tak, aby dva objekty jedného zhluku si boli viac podobné ako dva objekty z rozdielnych zhlukov, čím sa dosiahne redukcia údajov. Uplatňuje sa v situáciách, kedy objekty vykazujú prirodzenú snahu sa zoskupovať. Zhluková analýza nemá preddefinované triedy, údaje sú zhlukované na základe podobností medzi sebou. Zhlukovanie, t.j. segmentácia údajov je chápaná ako zoskupovanie objektov do tried (zhlukov, clusterov).