Význam systému energetického manažérstva podľa normy STN EN ISO 50001:2011 - Šolc, Marek
Energia má zásadný význam pre činnosť organizácií, čím sa môže stať hlavnou nákladovou položkou, bez ohľadu na predmet činnosti organizácie. Šetrenie energiou pomáha znížiť množstvo energie využitej k chodu ktorejkoľvek organizácie. Znižovať spotrebu energie má nemálo výhod. Jednou z najdôležitejších je úspora nákladov vlastných financií a šetrnosť k životnému prostrediu. Výroba energie vyžaduje spotrebu prírodných zdrojov, napríklad uhlia, ropy a zemného plynu a je čím ďalej drahšia, teda stáva sa globálnym problémom číslo jeden.